El caos a l’inci de curs: hàbits i rutines

Ens trobem a l’inici del curs escolar. Tot i que el primer dia d’escola va ser el 6 de setembre, el pont de setembre de la Diada no ens va ajudar gaire a que els infants prenguessin consciència de que tornàvem de nou a les rutines i hàbits del curs escolar. 

Així, que podríem dir que just aquesta setmana tots hem començat a ser conscients de que l’inici del curs escolar és una realitat i que tornem al nostre dia a dia, a la rutina que segurament en molts casos s’ha perdut després de gairebé 3 mesos de vacances i haver de recuperar hàbits que potser havíem aconseguit introduir i que també s’han perdut durant aquests mesos. 

I és que normalment, quan estem de vacances, trenquem els esquemes que hem dut a terme durant el temps que hem estat treballant o estudiant perquè pensem que així sentirem més que hem estat de vacances. Però hem de pensar que no és el mateix fer 2 o 3 setmanes de vacances i després recuperar la normalitat, que trencar els esquemes en un infant durant 3 mesos i després demanar-los que en dos dies tornin a estar adaptats.

La importància dels hàbits i les rutines

La línia que separa una rutina d’un hàbit, és una línia molt fina, a vegades podríem dir que és tant fina que quasi no es distingeix si parlem d’una rutina o d’un hàbit. Per què una rutina és aquell acte que repetim dia rera dia en una mateixa franja horària i en un ordre aproximat, per exemple la rutina d’esmorzar i després vestir-se, i en canvi, l’hàbit és aquella pauta de comportament, costum o actitud que adquirim després d’haver-la realitzat durant molts dies seguits, en un moment determinat. Per tant, per adquirir un hàbits, necessitem la rutina. 

El célebre educador y psiquiatra nortamericà Rudolf Dreikurs ens descriu la rutina diària per els infants d’una manera molt gràfica. Ens diu:“La rutina diària és per als nens el que les parets són per una casa, els dona fronteres i dimensió a la vida. La rutina els dóna la sensació de seguretat. La rutina establerta dóna un sentit d’ordre del qual neix la llibertat”. 

I és que, com diu la frase, les rutines diàries proporcionen a l’infant seguretat ja que saben el que passarà després de la tasca que estan realitzant, i al mateix temps els ajuda a potenciar la seva autonomia i millorar la responsabilitat de treball.

Quines són les rutines i hàbits que hauríem de treballar?

Si durant l’estiu hem trencat molts esquemes, o hem realitzat les vacances familiars molt tard, és a dir, tocant l’inici del curs, és molt probable que ara tinguem la sensació de que el dia a dia no s’acaba de posar al lloc que voldríem, i que l’infant no ho està vivint de la millor manera. 

El primer que hem de tenir en compte és que l’infant tingui cobertes les seves necessitats bàsiques. A quines ens referim? Al descans, a l’alimentació i també a la higiene. Quan aquestes necessitats no estan cobertes apareixen moments d’enrabiades, malhumor, frustació… 

Segurament a molts ens ha passat que si fa moltes hores que no hem menjat estem de més malhumor, o que si no hem descansat correctament ens frustem més ràpidament si hi ha alguna tasca que no ens acaba de sortir. 

Doncs els infants són iguals, l’únic, que moltes vegades ells no saben el perquè es comporten d’aquesta manera, i nosaltres tampoc sabem el perquè es comporten així. Així doncs, per evitar arribar a aquest punt, és necessari que les rutines d’alimentació, descans i higene siguin les que intentem establir des del minut 0 si durant l’estiu les hem trencat.

A quines rutines ens referim quan parlem d’alimentació, descans i higene? 

Analitzem aquestes rutines bàsiques en el dia a dia de qualsevol infant: 

Rutines d’alimentació 

Tot i que segurament al llegir rutines d’alimentació ens hagi vingut al cap l’alimentació saludable, no és el que ens interessa en aquest moment. El fet d’establir hàbits saludables en el menjar vindrà més endavant. El primer que hem de tenir clar és que els àpats sempre es facin aproximadament a la mateixa hora i que es faci la quantitat d’àpats necessaris (bàsicament serien esmorzar, mig matí, dinar, berenar i sopar). 

Segurament durant el cap de setmana aquests horaris canviaran, però intentem en la mesura del possible que no difereixin gaire dels que tenen establerts en el seu dia a dia. 

Rutines de descans 

Aquesta rutina és tant o més important que el menjar. Si l’infant o adolescent no descansa les hores necessàries (també ho podem fer extensible en adults), de ben segur que no rendirà i apareixerà el mal humor. Per tant, establim una hora d’anar a dormir on calculem que dorm les hores necessàries (8, 9 o 10h segons l’edat, o més, si és necessari). Una pista per saber si ha dormit suficient pot ser si ens costa molt que es desperti.  

Si és petit i els primers dies d’escola veiem que està molt cansat a mitja tarda, és millor donar-li el sopar i posar-lo a dormir molt més d’hora del que havíem previst, que no deixar-lo dormir una estoneta a mitja tarda, perquè llavors, provablement agafi el son fort i l’estona de sopar sigui terrorífica, o després s’adormi molt tard i al matí no es pugui despertar. 

Rutines d’higiene

Les rutines d’higiene potser no faran que els nostres infants es posin de malhumor si no estan cobertes, però si que els ajudaran a sentir-se a gust amb els seu propi cos i aprendre a cuidar-lo. Per tant, intentem no perdre l’hàbit de rentar-se les mans abans dels àpats, rentar-se les dents després de menjar i la dutxa o bany abans de sopar, ja que son primordials i no els hem de descuidar. 

Aquesta és la base que hem d’establir durant l’inici de curs i que hauríem, en la mesura del possible, mantenir sempre, sent una mica flexibles durant el cap de setmana o períodes de vacances. Trencar molt aquestes rutines faran que perdin seguretat i els costi més guanyar autonomia.

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *