Com escollir escola: Sis coses a fer abans de prendre la decisió

Arribats a aquesta època, arriba el moment que molts pares temen, l’hora d’escollir escola. Aquesta situació pot causar una gran angoixa davant el fet d’estar escollint la futura escola dels nostres fills i la que els ha d’ajudar en el seu camí acadèmic. 

Però com sabem si estem fent una bona elecció? En què ens hem de fixar per escollir correctament? I si ens equivoquem, que hem de fer? Aquestes i d’altres preguntes són les que passen pel cap a molts pares, ja que s’han de contemplar no només les necessitats o preferències com a pares, sinó també les necessitats dels infants, l’oferta educativa de la zona… 

Serà necessària molta informació i valorar-la amb deteniment per poder tenir el convenciment que la nostra elecció és la més adient.

Així doncs, serà necessària molta informació i valorar-la amb deteniment per poder tenir el convenciment que la nostra elecció és la més adient.  

1. Observeu l’oferta educativa de la zona

És molt important que com a pares valoreu si voleu que el vostre fill estigui escolaritzat a la zona on viviu o esteu disposats a desplaçar-vos (o que ell ho faci amb transport escolar). Aquesta decisió us permetrà acotar més la vostra recerca i tenir clares les diferents escoles en la que buscar informació.

Podeu valorar si voleu fer l’àpat de dinar junts, si el desplaçament pot suposar que l’infant s’hagi de despertar molt d’hora i arribar tard a la tarda, fet que suposa moltes hores fóra de casa, si els horaris suposen grans logístiques familiars…

2. El projecte educatiu de l’escola

El Projecte educatiu és un document on es recullen diferents informacions relacionades en l’àmbit pedagògic, organitzatiu i de gestió (tant recursos humans, com recursos materials) entre d’altres.

És important conèixer quina és la manera d’ensenyar de cada centre. Cal conèixer si el centre segueix una educació més tradicional i dirigida per part del mestre, o una educació més experimental i vivencial, on se segueix el ritme de cada infant donant-los més llibertat. Un cop coneguem l’estil d’aprenentatge de l’escola, serà el moment de valorar quin d’aquests s’ajusta més al nostre infant. Això serà cabdal per fer una bona tria.

Però no només el projecte educatiu és important, també és necessari conèixer quin tracte rep l’atenció a la diversitat. Conèixer quins recursos ofereix l’escola davant les necessitats específiques de suport educatiu (contacte setmanal amb l’EAP, mestres d’educació especial, logopedes, programes per nens talentosos o amb superdotació, adaptacions per discapacitats físiques, sensorials o intel·lectuals, etc.).

Una escola heterogènia ofereix als infants una gran riquesa educativa, social i cultural, i els ajuda a créixer en valors.

3. Busca informació a través del web i les jornades de portes obertes

Buscar informació a les pàgines web de les escoles, és una manera de conèixer prèviament el projecte educatiu que treballen, i també valorar els diferents serveis que ofereixen i que ens poden resultar de gran interès (acollida matinal, acollida de tarda, extraescolars, casals d’estiu, xerrades, tallers, col·laboració de les famílies…). Algunes escoles, disposen d’AMPA o AFA  (associació de mares i pares, o associació de famílies), on podreu col·laborar activament en l’educació dels vostres fills.

IInformar-se de quan són les portes obertes i de la modalitat en que s’ofereixen us permetrà organitzar-vos per visitar les diferents escoles o participar virtualment a les sessions informatives. Visitar les escoles, conèixer el professorat, veure les instal·lacions… us permetrà conèixer de primera mà els centres i resoldre tots els dubtes que us surgeixin.

Abans de visitar les escoles, és interessant que us feu una pauta d’observació per tal de valorar aquelles coses que considereu rellevants segons el vostre criteri. Alguns dels ítems que seria interessant poder observar són: aules espaioses i amb llum natural, climatització correcte, distribució de les aules, entorn acollidor i en contacte amb la natura, biblioteca escolar, pati diferenciat per edats (infantil i primària) i amb diferents materials i sorral, espai per dormir (P3), mobiliari adaptat per l’edat, lavabo vora l’aula, noves tecnologies a les aules, estat dels lavabos, aules polivalents, instal·lacions esportives, cuina pròpia o càtering…

4. Escolteu les experiències d’altres famílies i professionals

L’experiència d’altres famílies o professionals, us pot ser d’ajuda a l’hora de prendre la decisió final. No escolteu tan sols a una família, busqueu diferents opinions i vivències. Heu de pensar que bones experiències n’hi haurà en cada escola, però dolentes també. Les seves valoracions i els seus punts de vista us poden ajudar a veure quelcom que no heu tingut en compte.

Si el vostre fill ha estat escolaritzat a la Llar d’Infants, també podeu preguntar-los l’opinió que tenen de les diferents escoles. Les mestres i educadores que hagin estat amb els vostres infants us poden orientar de l’estil d’aprenentatge adient per les seves característiques.

5. Valoreu la informació recollida

Primer de tot haureu de tenir clars els criteris que com a família valoreu més i per tant, serà necessari ordenar-los per ordre de prioritat o d’importància (estil d’aprenentatge, proximitat, instal·lacions, atenció individualitzada….). Un cop tingueu ordenats aquests criteris, us pot ajudar fer una taula comparativa amb aquelles informacions que heu anat recollint. També podeu fer un quadre amb els pros i contres de cada escola.

6. La presa de decisió

Un cop valorada la informació ja esteu a punt per prendre la decisió, sempre tenint en compte que les places són limitades i que hi ha uns criteris que puntúen en cas que la demanda sobrepassi l’oferta. Així, no només heu de pensar quina escola poseu en primera opció, sinó aquella que voldreu posar en segona (o tercera, quarta…) segons les vostres preferències.

I un cop arribats a aquest punt, no heu de fer res més que gaudir d’aquesta nova etapa i acompanyar el vostre infant en aquesta etapa educativa sempre amb confiança vers l’escola i els seus mestres. I si veieu quelcom que no us agrada i que es pot millorar, no dubteu en proposar-ho a l’escola! Les opinions de les famílies i els infants ajudaran a enriquir i millorar la vostra escola.

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *